Kesä mennä hurahti aivan liian nopeasti ja tuntui, että paljon jäi vielä tekemättä. Onneksi meillä on tuo autotalli, jonka avulla remppakautta pystyy jatkamaan.

Mainitsin jo aikaisemmin, että saunakamarin takaseinän ikkuna vaatii astetta perusteellisempaa huoltoa. Sisäpuolisen ikkunakerran ehdin fiksata paikan päällä, mutta ulkopuolinen kerros oli edelleen lohduttomassa kunnossa.

Mökkiä talviteloille laittaessa mieheni irroitti kaksi ulompaa ikkunapokaa ja peitti aukon hienolla, punaisella kerniliinan palalla, jotta sade ei pääse liikaa pieksämään jo hiottua ja maalattua ikkunakarmia. 

Kotona tein alkuarvion:

kunnostamaton1.jpg

-kitinpoisto todella helppoa, koska sitä ei ole enää lainkaan jäljellä

-pokat olivat olleet kiinni karmissa taitetuilla rautanauloilla, jotka olivat hinkanneet koloja pokan reunaan

-alapuite täysin maaliton ja vähän sään pieksemä, mutta ei onneksi lainkaan laho

-käsittämätöntä kyllä, tapitukset jämerät, eikä niiden uusimiselle ole tarvetta

Irrottelin lämpömittarin ja ikkunaruudut ja poistelin maalinloput (sisäpuoli maalattu munatemperamaalilla ja ulkopuoli jollain öljymaalilla), lämpöpuhaltimella lähti hyvin. Lämpöpuhallinta ei muuten kannata käyttää, jos et aio irrottaa laseja maalinpoiston ajaksi... Lämmönvaihtelu särkee lasin - puhun kokemuksesta, sillä hajotin mökin ikkunoita kunnostaessani yhden lasin kokeillessa. Tiesin että niin voi käydä, mutta jääräpään oli pakko kokeilla ja todeta että näinhän siinä käy.

Hioin pokat, mutta päätin jättää pakkelit purkkiin, koska reunojen kolot olivat onneksi suht pieniä. Syy pakkeloinnin skippaamiseen on se, että (jälleen yrityksen ja erehdyksen kautta tietoa hankkineena) olen huomannut, että ulkopuolen pokassa pakkeli tuppaa herkästi ravistumaan irti. Tämä minun valitsemani toimintatapa ei ehkä ole se oikea, mutta tällä mennään. Hioin harmaantuneen ja nukkaantuneen pinnan pois terveeseen puuhun asti, millin-parin verran. Maalasin pokat ensimmäisen kerran reilusti ohennetulla Tikkurilan TEHO-ikkunamaalilla (50/50%). Seuraavan kerroksen ohensin normaalisti.

maalattu%20ikkuna.jpg

Yhden viikonlopun anoppilareissulla appiukko leikkasi kaksi uutta ruutua viallisten tilalle. Seuraavalla viikolla projekti jatkui kinruutujen asentamisella. Hommaan tarvitaan kittiä. Käytin tällä kertaa Tikkurilan tuubissa olevaa kittiä. Se purkissa oleva toimii myös hyvin, mutta tämä tuubikitti on helppo pursottaa uraan (etenkin kun huomaa leikata pursotusaukosta tarpeeksi suuren). Lasi asetetaan lepäämään kitin päälle ja varovasti hieman painellaan.Kittiä ei  tarvitse olla koko reunan leveydeltä (noin 1 mm riittää), mutta koko matkalla kyllä, koska katkeumat huonontavat ikkunan tiiveyttä. Lasin takaa pursuneen kitin leikkasin toiselta puolelta pois. 

asennuskitti.jpg

Sitten kiinnitin ruudut  metallinauloin. Tähän on olemassa ihan oikeaa lasitusnauhaa, mutta minä käytin messinkinauloja (eivät ruostu), joista napsaisin sivuleikkureilla pään pois naulojen paikalleen nakuttelun jälkeen. Naulat kannattaa naputella paikalleen todella varovasti, ettei ruutu rikkodu. Naula ei myöskään saa koskea suoraan ikkunalasiin, eli naulan ja lasin väliin on jäätävä pieni rako.

naulat.jpg

Ja sitten ulkopuolisen kittikerroksen laittoon. Tein kitistiä pitkän nauhan, jonka painelin lasiin ja katsoin, että pinta on ehyt ja yhtenäinen. Vedin kitin pinnan vinosti tasaiseksi kapealla, terävällä lastalla (tähän on olemassa myös oikeita kittiveitsiä, mutta sellaista en omista).  Tällaiset niistä sitten tuli. Ikkunaruudut ihan kitissä, mutta ongelmaa hoituu pesemällä :)

P1030989.jpg

Päällemaalauksen teen koko pokalle. Maalikerroksen pitää tulla noin millin-parin verran kitin yli, jotta ikkunasta tulee varmasti tiivis. Jos maalauskäsi ei ole mielestäsi vakaa, maalarinteipin avulla saat siistin reunan. Poista teippi heti maalauksen jälkeen. Tässä päätin kokeilla maalausta ilman teippausta. Onnistuu, kun pitää kättä lepäämässä puuta vasten ja toimii rauhallisesti.

maalip%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4.jpg

Jospa nämä saisi ensi viikonloppuna vietyä paikalleen. Mökillä kunnostusta odottaa vielä ylin ulkopoka. Homma on niin mukavaa, että odotan innolla pääseväni tuon viimeisen pokan työstämiseen.

Oikein hyvä sivusto ikkunoiden kunnostamisohjeille on http://www.trkk.fi/ikkunoiden-kunnostaminen.