Meidän mökkikesämme alkaa perinteisesti 1. toukokuuta, olipa ilma sitten kuinka kolea hyvänsä. Niinpä tänäkin vuonna saavuimme tekemään katselmusta tontilla ja miettimään, miten mökin kunnostus tänä kesänä jatkuu.

Vaikka saunasta edelleen puuttuu muutamia listoja, niin totesimme että käymme kuitenkin jo saunakamarin kimppuun ja kun kaveriksi saatiin veljeni vaimoineen, päätettiin aloittaa purkamalla pois pintamateriaalit, jotta nähtäisiin kuinka suureellinen urakasta tuleekaan.

Lauantaiaamun koittaessa aloiteltiin tyhjentämällä loput huonekalut saunakamarista, joka oli 70-luvun asussaan värikäs näky - vaaleanpunaisia ja -sinisiä seiniä kiersivät kirkkaankeltaiset listat. Kamarin perällä oleva kerrossänky purettiin ja varastoitiin - se tulee palaamaan aikanaan uusi väri pinnassaan entiselle paikalleen. Siellä saa sitten aikanaan pikkumies serkkupoikineen köllötellä. Kamarin ikkuna menee myös kunnostettavien listalle - osa ruuduista on rikki ja pokat huutavat uutta maalia pintaan.

saunakamarin%20purku1-normal.jpg

Eteisen ihmeellisistä pienistä "kopeista" (eteinen oli jostain syystä aikanaan jaettu kahteen, noin kahden neliön kokoiseen kopperoon, joista toisessa ei ollut edes ikkunaa) olin aloitellut purkamaan paneeleja jo aikaisemmin nähdäkseni, kuinka pahat homevauriot olivat. Paneeleiden musta väri säikäytti, mutta onneksi eteisessä ei ollut villoja, vaan vesi oli valunut pois eikä ollut jäänyt lahottamaan seinää. 

saunakamarin%20purku3-normal.jpg

Lattiaan oli kylläkin tullut lahovauriota, mutta onneksi vain pienehkölle alueelle.

Listojen irrotuksen jälkeen revittiin ensin irti seinissä ja katoissa olevat lastulevyt. Alta paljastui kamarin puolella villat, ihan oikeaoppisesti laitettuna, mutta täysin hiirien sotkemana. Hengityssuojaimet olivat tosiaan tarpeen tässä purku-urakassa! En ole koskaan nähnyt näin paljon jyrsijöiden jätöksiä yhdessä paikassa. YÄK. Villat pussitettiin ja ne lähtevät kaatopaikalle.

saunakamarin%20purku6-normal.jpg

Kuten kuvasta näkyy, on tervapahvissa paikoin isoja aukkoja, jotka pitää korjata. Sitten seiniin asennetaan Ekovilla-levyt ja päälle taas pahvi. Myös kattoon tulee pahvi. Ei muoveja meidän rakennuksiin, kiitos.

Lattiaa avattiin sen verran, että nähtiin mitä sille pitää tehdä. Kamarin puolen lattia yllätti meidät iloisesti - paksu kutteripurueriste oli loistavassa kunnossa eikä ollut edes painunut, joten tuo lattia saa vain väriä pintaansa. Pukutilan ja eteisen puolella tilanne oli vähän toinen. Siellä on noin neliön kokoinen alue, jossa vesi on päässyt tekemään tuhojaan. Tuo puoli otetaankin kokonaan auki, uusitaan lahovikaiset lattianiskat ja asennetaan ilmansulkupaperit ja eristeet ja sitten koitetaan löytää mahdollisimman saman levyistä lattialankkua kuin toisellakin puolella on. 

Kuvassa oikealla näkyvät paneelit eteisestä ja pukutilasta on tätä kirjoitettaessa poistettu. Tuossa osassa rakennusta ei ollut lainkaan lämpöeristettä. Remontissa villat asennetaan sinnekin, koska tila tulee jatkossa olemaan yhtenäinen isompi tila (aiemmin tämä noin 30 m2 rakennus oli siis palasteltu neljään eri huoneeseen, joista kaksi tosin vain parin neliön suuruisia). Kuvassa oikeassa reunassa näkyvä keskipylväs ei odotusten vastaisesti ollut kantava rakenne, mutta koska kattoparru oli siltä kohdalta painahtanut, päätettiin siitä tehdä kantava. Koska tuon puolen lattia piti joka tapauksessa avata, tehtiin lattiaan kunnon aukko, josta lykättiin rakennuksen alle betoninen laatta (näitä valettiin jo aikaisemmin mahdollista tulevaa tarvetta varten saunan lattiavalun yhteydessä). Tunkilla tolpan alta nostettiin niin, että saatiin alapohjan alle jämerä parrunpätkä koko höskän tueksi. Eiköhän se siellä asiansa aja.

Saunakamarin vaakaikkunat menevät vaihtoon ja uusissa ikkunoissa toisessa on tuuletusluukku. Aivan uudet ikkunat ne eivät toki ole, vaan ne on saatu puretusta talosta. Ikkunat odottavat kylläkin vielä meillä kotona autotallissa maalia pintaansa. Myös rakennuksen ulko-ovi vaihdetaan ja sekin kunnostetaan samaisesta puretusta talosta saadusta ovesta. Kätevän emännän pitänee lampsia iltaisin maalaushommiin! Onneksi on paikka, jossa voi tehdä remonttia "etänä". Kun matkaa kotoa mökille kertyy reilut 50 kilometriä, niin ihan joka ilta sinne ei viitsi ajella.