Lienenkö jo aiemmin maininnut, että mökin seinät kaipaavat pellavariveen laittoa. Riveet eivät liene alun pitäenkään olleet kovin häävit; seinän väliin oli laitettu kutterilastun tapaista ja lisäeristeenä kangassuikaleita. Toissakesän nosto-operaatio ei varmaankaan parantanut tilannetta, kuivat riveet liikahtelivat varmaan hieman ja syntyi entistä isompia rakoja.

Ensimmäinen ongelma oli työkalut: millä ihmeen vempaimilla sitä pellavaa oikein tungetaan hirsien rakoihin? Onneksi aviomiehen isä oli hommasta perillä ja tiesi millaiset työkalut tarvitaan. Hän valmisti meille yhden rautaisen riveraudan

rivetys1-normal.jpg

ja myös pari puusta tehtyä versiota.

rivetys2-normal.jpg

Kumpikin materiaali oli toimiva. Puuna käytettiin koivua, ja neljän päivän paukuttelun jälkeen työkalu oli edelleen ehjä.

Vanhoista riveistä poistimme vain nuo kangassuikaleet ja hirsiraoissa löyhästi olevan aineksen. Sitten vaan raakaa työtä: pukkasimme pellavaa kaikkialle, mihin sitä suinkin saatiin menemään. Nakuttelemalla hieman yläviistoon saimme rivettä hyvin hirren väliin ja toivottavasti myös ns. varaukseen.

Pellavariveen menekki on yllättävän kova etenkin nurkkakohdissa, onneksi olemme varanneet tavaraa runsaasti. Työ on myös todella hidasta. Arvelen, että meillä amatööreillä tämän alle 30 neliön mökin rivetykseen tulee menemään kahdella hengellä tehtynä reilusti yli viikko (noin 8 tunnin päiviä).

Toimme jo mökille entisöinnissä valmistuneita kaappeja.

kaapit-normal.jpg

Ne asennetaan lopullisesti paikoilleen vasta, kun kaikkiin seiniin on nakuteltu riittävä määrä pellavarivettä ja listat on maalattu ja naulattu paikalleen.  Olemme omistaneet Sillankorvan kaksi vuotta ja olisi kyllä todella mukavaa päästä jo asumaan tätä vanhaa mökkiä. Vaan ei auta, vielä on maltettava.