Viime kevään saapuessa päätimme aloittaa saunarakennuksen remontin. Tavoite asetettiin niin, että sauna katon vaihto ja itse saunan kunnostus saataisiin tehtyä kesällä 2012 ja saunakamarin puoli jäisi kesän 2013 hommiksi. 

P1010216-normal.jpg

Sauna ennen remppaa. Lattia oli haljennut monesta kohtaa, palomuuri mustunut, lauteet osin lahot ja seinäpanelit tummuneet. Lattiassa ei ollut kunnollista poistokaivoa pesuvesille. Saunan tuuletus oli myös toivottua parempi... lauteilla istuessa selän kohdalla veti tujakasti. 

Eipä siis muuta kuin purkuhommiin. Sauna tyhjennettiin ja vanhat lauteet purettiin ja kovasti tummuneet seinä- ja kattopaneelit saivat myös kyytiä. Alajuoksujen tarkastus tuotti odotetun tuloksen: lahovikaa löytyi, mutta omituista kyllä, juoksun alapuoli oli lahonnut. Olisin olettanut, että laho olisi ollut yläpuolella. Noh, vaihtoon menivät. Onneksi meidän rakennusmestari antoi hyvät neuvot juoksujen vaihtoon ja homma sujui rivakasti. 

Vanha betonilattia hakattiin palasiksi rautakangella. Ei normaalisti onnistuisi, mutta tässä tapauksessa laatta oli käytännössä komo, eli tyhjän päällä ja jo moneen osaan haljennut. Kun valu vielä oli tehty täysin ilman rautoja, ei purkamisessa mennyt kuin muutama tunti kahteen pekkaan. Lattian pohja kaivettiin auki, asennettiin lattiakaivo ja poistoputket. Sitten routaeristys, raudoitus ja lattian valuhommiin.

P1020192-normal.jpg

Valun jälkeen säätiedotus lupasi aurinkoista ja vähemmän sadetta. Siis joutuin katon laittoon. Minä korkeanpaikankammoinen kiipesin jalat tutisten katolle ja aloin kiskoa kattohuopia irti. Kaksi kerrosta sään syömää huopaa lenteli vähän kerrassaan maahan  ja uskalsin jo liikkua katolla kahdella raajalla :D Pahoja lahovikoja kattopohjassa ei onneksi ollut, mutta ainakin yksi varma tuore vuotokohta löytyi.

Siippa koolasi katon suoraksi kattopeltien asennusta varten. Sepä ei ollutkaan ihan simppeliä... 60-luvun timpurilla lie ollut vino vatupassi ja kulmamitta rakennusta pykätessään joten katto oli vino kaikkiin mahdollisiin suuntiin! Kun koolaus oli valmis, minä omin pikku kätösin napsuttelin aluskatteen nitojalla kiinni ja  sahasin ja naulasin ruoteet peltikaton asennusta varten. 

Aki saapui pellinlaittotalkoisiin ja kolmen henkilön voimin pellit saatiin katolle päivässä.

P1020197-normal.jpg